e-butiker

Kläder online

För den modeintresserade kan det vara en idé att köpa modemagasin eller surfa på internet för att finna trender i klädmode. Idag finns det både mindre och större e-handels företag/ shoppingportaler att välja på för köpare som är intresserade av mode. Medvetna köpare har en klar prisbild över det är för plagg de önskar köpa. De jämför priser för en och samma produkt i de e-handelsportaler eller e-butiker de finner på internet och priserna i de fysiska butiker som för samma produkt. De är fullt medvetna om de fraktkostnader som tillkommer.

 

Fördel för kund i fysisk butik
För den konsument som har för avsikt att köpa kläder är det en klar fördel att ta sig till en fysisk butik eftersom de då har möjligheten att prova plagget direkt på plats. Är det dessutom ungefär samma pris som e-handlarens pris inklusive frakt kommer kunden förmodligen att köpa sitt plagg i den fysiska butiken. En absolut fördel för konsumenterna är att de små självständiga butiksägarna har ett utbud av plagg som ofta skiljer sig från de stora kedjornas. Det innebär att kunderna kan finna klädesplagg som inte ”alla har”.

Composite image of thoughtful blonde wearing red dress

Composite image of thoughtful blonde wearing red dress

 

Nackdel för ägare av fysisk butik
Idag är det vanligt att kunder går till en fysisk butik för att prova ett plagg, fast man väljer att köpa det till ett totalt sett lägre pris i online-butiker. Många innehavare av fysiska butiker blir utkonkurrerade av e-handlare men även av de större affärskedjorna som har sina butiker ute i köpcentra och köplador utanför stadskärnan. Mindre självständiga butiker slår igen och utbudet på marknaden blir allt mer likriktat. Man kan med fog fråga sig om det är verkligen är önskvärt.

 

Nackdel för kund att köpa i fysisk butik
Till nackdelarna med att gå till en fysisk butik att handla kläder är att det plagg man önskar köpa är slutsåld i ens storlek, färg eller i det mönster man önskar. En e-handlare har förmodligen ett betydligt större lager att tillgå, även om plagg snabbt kan bli slutsålda även hos dem.

 

Rea – online
Då det är rea online kan man som kund i regel räkna med ordentligt nedsatta priser eftersom de större e-handelshandlarna kan sitta på stora lager som behöver säljas ut i slutet på säsongen. Något som får kunderna att tänka please jeans rea och se fram emot att lyckas få köpa de där jeansen man haft ögonen på ett tag.