e-butiker

Importera till Sverige

Har du hittat en vara utomlands? Eller har du länge tänkt att det vore intressant att börja importera dina fynd och sälja dem i Sverige? Det finns många företag i Sverige som sysslar med import. Gemensamt för dem alla är att de följer den svenska lagstiftningen när det kommer till import. Först och främst gör man en skillnad på import innanför och utanför EU, Europeiska Unionen. Om du besöker Skatteverkets hemsida kan du få en komplett lista över vilka länder som ingår i EU och vilka undantag som finns. Om landet är med i EU slipper du exempelvis att betala tull.

cubecartsmod.se

Vilka varor är okej?

Förutom tullavgifter behöver du oftast inte heller att meddela någon tullmyndighet. Det finns dock undantag som du bör se över innan du kör igång din verksamhet. Varor som vapen, alkohol och läkemedel är det speciellt viktigt att du noga läser dig på om, du vill inte få problem med lagen gällande kriminell aktivitet. Om du är osäker på vilka regler som gäller för den varan som du önskar att börja importera kan du ta till hjälp av Kommerskollegium. De kan upplysa dig om vilka specifika regler som gäller för dig och din verksamhet. Det gör att du slipper kontakta rätt myndighet, Kommerskollegium gör det åt dig. Vet du att du vill börja importera men är osäker på vilken typ av verksamhet du vill ägna dig åt? Surfa runt och bli inspirerad. Numera kan man få tag i allt ifrån kvalitativa attefallshus till väldesignade t-shirtar med några enkla tryck. Finns det en marknad för din vara?

Importera utanför EU

Om du önskar att importera från ett land som inte är med i EU måste du betala tullavgifter och andra typer av avgifter som är relaterade till din vara. Du kommer också behöva redovisa importmoms och det är förväntat att du lämna tulldeklaration till svenska Tullverket. Låt inte det hindra dig, om du har en bra idé kan det vara värt att sätta sig in i alla regler och du kommer hitta massor av värdefull information på nätet. Kom ihåg att du oftast inte är den första som börjat importera en viss vara från ett visst land. Sök runt och se efter om du kan komma i kontakt med någon som redan har stor erfarenhet från branschen. Det är viktigt att du är väl förberedd och undviker enkla misstag genom att läsa på. Vissa produkter har specialregler som förändrar hur du exempelvis sköter din moms. Även här kan du ta Skatteverket till hjälp.