e-butiker

Amazon – Världens största nätbutik

När IT-boomen tog fart på 90-talet var Amazon ett av de mest omskrivna företagen. Till skillnad från många av den tidens konkurrenter lyckades man genomföra sin affärsidé och idag är detta ett av världens största företag inom detaljhandeln. Amazon är främst känt för att ha ett mycket stort sortiment böcker till bra priser men numera kan man hitta lite av varje på Amazon som även öppnat butiker i fler länder än USA, där det hela började. Man är nu en stor aktör även när det gäller näthandel av hemelektronik, sportartiklar, musik och leksaker. Årsomsättningen för företaget ligger omkring 80 miljarder dollar.

En effektiv affärsmodell

Företagets, till stora delar, automatiserade system för orderadministration och ordermottagning, är ett exempel på Teknik som är effektivare än människor när handlar om att skapa en bra kundupplevelse. Handlar man på Amazon kan man räkna med att artiklarna kommer fram i tid utan krångel. Amazon hjälper även andra bokhandlare att sälja böcker och tar för det ut en avgift. När man gör en sökning, efter till exempel en bok, på företagets webbsida får man inte bara träffar på de böcker företag har i lager utan man får alltså åtkomst till otroligt många titlar spridda över flera bokhandlare. Nästan alla böcker man kan tänkas vilja ha går därför att hitta via Amazon.

Amazon och sociala medier

En viktig framgångsfaktor när det gäller onlinehandel är hur väl man använder sig av sociala medier i till exempel kampanjer och sitt marknadsföringsarbete. Amazon inte bara använder sociala medier, man är i sig själv en social plattform för en stor del av sina användare. Amazon har funktioner för att skriva recensioner av böcker man läst och kommentera vad andra skrivit. Man kan dela sina topplistor och vad man planerar att köpa för böcker i framtiden. Detta skapar ett stort mervärde för många av dem som handlar böcker och andra produkter på denna gigant inom onlinehandel. Företagets högkvarter ligger i Seattle och namnet Amazon är härmat från världens största regnskog. Amazonas, i Brasilien.